perjantai 16. lokakuuta 2009

Havaitsemassa vko 42

Tällä viikolla oli kolme selkeää tai osittain selkeää yötä, joita kaksi tuli hyödynnettyä. 14/15 iltana jouduin etsimään uuden havaintopaikan, koska vakiopaikan kuivaajassa oli valot päällä ja jyväjemmarit töissä. Uusi ja parempi paikka löytyikin viereisen pellon pohjoislaidalta, josta oli esteetön näkymä etelää ja sankka kuusikko suojaamassa pohjoisessa. Myöskään ohikulkijoista ei tule olemaan vaivaa, sillä havaintopaikka on viljapellolle johtavan kärrypolun päässä, johon pääsee ajamaan autolla. Vieressä on jokin vanha rakennus, joka on ainakin tällä hetkellä tyhjä. Olisiko jonkun kesäpaikka tms?

Havaintojen pääpaino oli tällä kertaa galakseissa vaikka keli ei ollutkaan aivan optimaalinen. Taustataivasmittari näytti lukemaa 20.94 mag/arcsec ja Andromedan ja Pegasuksen rajalta näkyi tähtiä noin 6.6 magnitudiin saakka seeingin ollessa säälittävät 4. Tuuli kävi kuusikon takaa pohjoisesta ja pakkasta oli muutama aste. Havainnot aloitin Kotkan itälaidalla olevista galakseista ja päätin Cetuksessa (suomenkielinen nimi katosi mielestä) oleviin H400-galakseihin.

15/16 yö oli kelin suhteen edellisen kanssa lähes identtinen, joskin hentoja pilvivanoja ajelehti pitkin taivasta. Havaintopaikkana myös samainen pellonreuna, josta taitaa tulla uusi vakiopaikka sulan maan ajalle. Okulaariin haeskelin random-galakseja Pegasusneliön länsilaidalta ja Kalojen suunnalta. Puuttuvat H400-kohteet olivat nousemassa vielä idässä, joten ne saavat odottaa seuraavia kertoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti