keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Venuksen ylikulku 6.6.2012, osa 1

Suuntasin kolmen jälkeen Mellonmäelle, jossa oli tarkoitus pitää Venusnäytäntöä Etelä-Karjalan Novan nimissä. Paikalle oli myös saapunut Rauno ja Esko kaukoputkineen, joten käytössä oli kolme havaintovälinettä: TAL-1, Raunon TAL linssiputki ja Eskon 7.1" Maksutov. Linssiputkessa oli myös mahdollisuus käyttää h-alfa-suodinta, jolla pysyi näkemään protuberansseja. Aurinko nousi hieman puolen neljän jälkeen, jolloin Venus oli jo hyvän matkaa Auringon edessä. Horisontti oli aivan kirkas, vaikka muualla oli jonkin verran pilviä. Venus näkyi heti Auringon noustessa kameran optiikan avulla. Lähellä horisonttia ollessaan Aurinkoa pystyi kuvaamaan ilman asiaan kuuluvaa filtteriä.


 

Seeing vaihteli huomattavasti havaintosession aikana ja se tuntui olevan parhaimmillaan noin tunti Auringon nousun jälkeen. Mielenkiintoista oli myös huomata, että Mylar-kalvo antoi oranssin kuvan, kun Aurinko olimatalla. Ylemmäs noustessa kuva muuttui hailakan siniseksi. Astro-solar kalvolla kuva oli selvästi kontrastikkaampi.

Yleisöä kävi paikan päällä vajaat parikymmentä henkilöä ja kaikki pääsivät näkemään ylikulkua kaukoputken läpi.


Kolmas kontakti, jossa Venuksen rauna kohtaa Auringon reunan, jäi valitettavasti ohimenevän pilven taakse. Sen sijaan Venuksen lipuminen kokonaan pois edestä näkyi hyvin. Kun planeetta oli noin puoliksi pois, pysyi hetken aikaa näkemään kaasukehän kirkastumisen Auringon kiekon ulkopuolisessa osassa. Ylikulku loppui klo 7:54.

Otin koko sessiosta noin 2200 kuvaa joiden käsittelyssä menee vielä paljon aikaa. Alla on yksi esimerkkiotos heti Auringon nousun jälkeen kameraoptiikalla. Kuva on pinottu useammasta kuvasta eikä niiden ottamisessa ole käytetty aurinkofiltteriä. Lisää kuvia tulee myöhemmin ilmoitettavaan paikkaan, kun ehdin niitä käsittelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti