torstai 20. syyskuuta 2012

DS-tapaaminen 2012

Kahdeskymmenes DS-tapaaminen pidettiin jälleen Artjärvellä. Saavuin paikalle vasta lauantai aamuna ennen ohjelman alkua. Ohjelma alkoi edellis kauden havaintojen esittelyllä sekä tulevien havaintoprojektien läpikäynnillä. Myös DS-archiven tulevaisuutta puitiin hetki. Riku Henriksson piti erittäin mielenkiintoisen luennon lähimmistä galakseista ja kuinka niitä voidaan havaita. Ohjelmanumerosta löytyi muutamia kohteita myös omiin projekteihini. Arto Oksanen esitteli kuinka tyypin 1a supernovat syntyvät ja kuinka niiden on aiemmin luultu syntyvän. Nähtäväksi jää mikä on seuraava teoria.
Lauantaina päästii myös tositoimiin, kun taivas kirkastui illan suussa. En ollut vielä tällä kaudella katsonut okulaariin kertaakaan enkä ollut muutenkaan uhrannut ajatustakaan havaintokauden aloittamiselle. Seuraavana päivänä olisi myös ohjelmassa XCM:n SM-kilpailut Hyvinkäällä, joten aamuyöhön asti valvominen ei tulisi kuuloonkaan.

Keli oli alkuyöstä kohtuullinen ja pääsimmekin katsomaan Astrofoxilla muutamia peruskohteita, kuten M27, M31, M33, NGC 404 ja joku Hickson joukko, jolle ei löydetty nimeä karttojen ja tietokoneiden puuttuessa. Astrofoxin peilit harottivat perinteen mukaan miten sattuu eikä kuva hivellyt silmiä. Gotokaan ei toiminut ja sinne sun tänne osoittavat etsinputket tekivät kohteiden etsimisestä hieman aikaa vievää. Tästäkin huolimatta kohteita onnistuttiin löytämään.

Tapaamisen pääasiallinen tarkoitus itselleni olikin nähdä kavereita taas pitkästä aikaa ja tämä toteutuikin vallan mainiosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti