perjantai 1. maaliskuuta 2013

Havaitsemassa 26.2.2013

Kausi 2012-2013 tuli vihdoin ja viimein avattua. Kulunut havaintokausi on ollut surkea kelien suhteen ja samaa voi sanoa myös omasta aktiivisuudesta. Lisäksi keskitalven reissu Sulawesille otti kuusi viikkoa talvesta pois. Tyrkkäsin 12" putken takaterassille, kun taivas näytti pitkästä aikaa selkeältä. Täysi Kuu oli juuri nousemassa ja ohjelmassa oli vain yksi ainut kohde, Messier 37. Tämä on ainut Messier-kohde, josta en ollut tehnyt havaintoa. Yrityksiä on ollut varmasti puolenkymmentä, mutta ne ovat aina syystä tai toisesta jääneet kesken. Kohteen tekee vaikeaksi sen runsas tähtimäärä. Nyt keli oli kuitenkin suhteellisen huono valosaasteesta ja Kuun takia. Lisäksi kesken havainnon alkoi tulla pilviä, joten piirtäminen meni suorittamiseksi.

Joukon keskellä näkyy selvästi muita kirkkaampi tähti, samoin itäpuolella oli pari kirkkaampaa tähteä. Joukossa on lukuisia tähtiketjuja ja rengamaisia kuvioita, joiden välissä on tyhjää...ainakin tässä kelissä.

Messier 37, 12" Newton, 88x.

Uudet nettisivut ovat edenneet hieman liki vuoden tauon jälkeen. Abell, Caldewell ja Hickson katalookit alkavat olla tarkastettuja, joten alkuun on päästy. Sivujen kanssa on aika paljon pieniä ongelmia, joita ratkon aina ajan salliessa. Sivujen osoite on http://deepksy.arkku.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti