torstai 11. huhtikuuta 2013

Havaintoja huhtikuussa

Huhtikuun alku tarjoili balsamia haavoille surkean talven jäljiltä. Pääsin havaitsemaan neljänä yönä (2/3, 3/4, 6/7 ja 9/10) mahtavissa olosuhteissa. Pakkanen oli jokaisena yönä -10°C ja -13°C välillä, mutta mikä tärkeintä, tuulta ei ollut ollenkaan. Tämän vuoksi ilma tuntui huomattavasti mittarilukemaa lämpimämmältä. Samalla ihmettelin, etteivät okulaarit juurikaan huurtuneet. Yöt loppuivat yhtä lukuun ottamatta aamun tuloon. Mittasin parhammain SQM lukeman 3/4.4 välisenä yönä 21.70 mag/arcsec. Tarkat rajamagnitudi määritelmät jäivät tekemättä, koska keskityin kohteisiin. Nopealla vilkaisulla pääsin poikkeuksetta zeniitissä 6.8 - 6.9 lukemaan. 

Kohteina oli pääasiassa havainto-ohjelmassa olevia H400 galakseja sekä Hickson joukkoja. Mukavana lisähaasteena oli muutamia www.deepskyforum.com foorumin viikon kohteita, kuten Mayll’s Object, M87 Jet, planetaarinen sumu LoTr 5 ja Coddington’s Nebula. Näissä riittikin haastetta ja joidenkin kanssa mentiin todellisuuden ja mielikuvituksen rajoilla. Sain myös havaittua M65:ssa olevan supernovan SN2013am:n, joka näyttäytyi heikkona 16 magnitudin tähtenä spiraalihaaran kupeessa. 


M65
Messier 87:n suihkusta on puhetta aina aika ajoin ja nyt se olikin Deepsky-foorumin viikon kohteena. Tein ensimmäisen yrityksen 2/3 välisenä yönä, mutta en onnistunut silloin. Seuraavana yönä ymmärsin tarkastella oikeasta paikasta ja sieltähän se löytyikin, joskin ei mitenkään silmiinpistävästi. Suihku on todella lähellä galaksin ydintä ja näkyi terävänä ulokkeena, joka sojotti kohti luodetta. Kaakkoispuolella olevat 15 magnitudin galaksit olivat huomattavasti helpompia kuin suihku. Huomion arvoista on myös se, että näin ajoittain heikkoa rakeistuutta tai himmeitä tähtiä M87:n halossa 457x suurennuksella. Kohteet olivat kuitenkin sen verran himmeitä, että pystynyt lisäämään niitä piirroshavaintoon. Kuvien perusteella M87:llä on älytön määrä pallomaisia joukkoja ja tulikin mieleen, että olisiko näitä mahdollisuus nähdä visuaalisesti?

M87 & Jet

LoTr 5 on planetaarinen sumu, joka löytyy keskeltä Coman galaksikenttiä. Sumulla on noin 9 magnitudin keskustähti, joka häiritsee erittäin himmeän sumun näkemistä huomattavasti. Maailmalta on raportoitu, että yksityiskohtia olisi näkyvissä ainakin 16” suuremmilla putkilla, mutta monilla on ollut vaikeuksia nähdä itse sumu huomattavasti suuremmillakin putkilla. O-III on ehdoton apuväline eikä ilman sitä kannata edes yrittää. Tihrustin tunnin verran keskustähteä ja tässä ajassa tulin varmistuneeksi siitä, että näin jotain. Tähden ympäristössä näkyi syrjäsilmällä ja varovaisella sweeppaamisella jotain hentoa kajoa, mutta en voi sanoa sumun näkyneen joka kohdasta yhtä aikaa. Yksityiskohtien näkeminen tuntuu tämän kokemuksen perusteella mahdottomalta. Täytyy yrittää ehdottomasti uudestaan kunhan saan putkeen uuden aluminoinnin joskus.


LoTr 5

Coddington’s Galaxy löytyy Suuresta Karhusta M81: ja M82:n vierestä. Se onkin M81:n ryhmään kuuluva kääpiögalaksi. Magnitudiksi ilmoitetaan 10.6, mutta tämä on levinnyt suurelle alueelle tehden pintakirkkaudesta matalan. 18” putkella itse galaksin näkeminen ei juurikaan tuottanut ongelmia. Pohjoispäässä on kirkas HII-alue. Tämä onkin galaksin kirkkain osa. Galaksin ydinalue  näkyy HII-alueen lounaispuolella. Se on keskiosiltaan selvästi kirkkaampi kuin ympäröivä halo. Halon tarkkoja rajoja on vaikea määrittää matalan kirkkauden vuoksi. Syrjäsilmä ja sweeppaus auttaa tässäkin todella paljon.


Coddington's Galaxy

Mayall’s Object on kuuluisa suurelle yleisölle Hubblen kuvasta. Siinä kaksi galaksia on törmäämässä toisiinsa, aivan kuin toinen galakseista olisi tullut luodin tavoin ja räjäyttänyt toisen galaksin pitkin avaruutta. Kohteiden etäisyys on noin 500 miljoonaa valovuotta ja tämän takia ei kannata odottaa mitään erikoista näkymää kaukoputkella. Oma etsinkarttani oli hieman vajaavainen, koska samalla alueella paljon muitakin galakseja. Aikani tuskailtua onnistuin löytämään galaksin joka oli hieman kolmiomainen ja tämän perusteella päättelin sen olevan etsitty kohde. Kotia mentyäni sain varmistettua, että oikeasta kohteesta oli kyse. Kirkkautta kohteelta löytyy 15.4 magnitudia, joten sekin puoltaa näkymistä.

Mayall's Object

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti