torstai 5. syyskuuta 2013

Havaitsemassa 3/4.9.2013

Havaintopaikka: Miettilä, Rautjärvi
Havaintoaika: 3/4.9.2013 22:55 - 2:00
Havaintoväline: Newton 300/1500 mm
Seeing: 2
SQM: 21,4
RJM: 6,6
Sää: +5°C

Ajelin Rautjärvelle Paljassuontielle siinä toivossa, että tien varresta löytyisi jokin etelään päin auki oleva havaintopaikka. Pieni hakkuuaukea, jonka kulmassa oli metsäautoteiden risteys, löytyikin muutaman sadan metrin päästä Museotiestä. Kamat ulos ja havaitsemaan.

Ensimmäisenä kohteena oli Kefeuksen sumu NGC 7023. Sumu itsessään on varsin kirkas, mutta tästä huolimatta varmasti yksi vaikeimmista sumuista havaita. Keskusalue on varsin kirkas ja näkyy hyvin jo suoraan katsottaessa. Sen sijaan ympäröivä alue on varsin erikoinen, koska syrjäsilmällä näkyy runsaasti heikkoja yksityiskohtia ja pimeää sumua. Sumun ympäriltä näyttää puuttuvan tähdet. Tämä luo vaikutelman, että sumua näkyisi paljonkin, mutta toisaalta sitä ei näy ollenkaan. UHC suodin auttaa hieman joidenkin kirkkaampien osien näkymisessä, mutta paras näkymä on ilman suotimia. O-III ei toimi tämän kohteen kanssa.

NGC 7023
Seuraavana vuorossa oli erittäin haastava Lohikäärmeen kääpiögalaksi UGC 10822. Samaan aikaan havaintopaikalle muodostui sankka sumu keskeyttäen havainnot. Katsoin paremmaksi siirtyä samaan havaintopaikkaan kuin edellisenä viikonloppuna ja jatkaa UGC 10822:n metsästystä. Olin näkevinäni oikeassa paikassa aavistuksen taustataivasta kirkkaamman hehkun ajoittain ja tein tästä piirroshavainnon. Jälkeenpäin en kuitenkaan pystynyt tunnistamaan piirrettyä kenttää siitä kohdasta, jossa galaksi on. Tähän kohteeseen täytyy palata uudemman kerran.

Yön viimeinen havainto on pienestä planetaarisesta sumusta IC 5217, joka on Sisiliskossa. Käytin sumun tunnistamiseen blinkkausta O-III:n kanssa. 600x suurennuksella sumu näkyy kuin epätarkasti fokusoitu sininen tähti. Olin näkevinäni hieman elliptisyyttä pohjois-eteläsuunnassa. Muita yksityiskohtia ei näkynyt.

IC 5217
Paluumatkalla pysähdyin vielä kuvaamaan heikkoja revontulia, jotka näkyivät todella vaatimattomasti paljain silmin. Kamera sen sijaan näki hieman enemmän.

Revontulia 4.9.2013 klo 2:20.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti